Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
कर्रेंट्स अफेयर

Current Affairs Question and Answers for Competitive Exams

दूसरों के साथ शेयर कीजिये

Current Affairs Question and Answers for Competitive Exams

Current Affairs Question and Answers-Welcome to currentshub.com, 10,000+ daily updated Current Affairs questions and answers on all important national and international events for your competitive exams, quiz and general knowledge improvement. These Current Affairs Question and Answers cover all important topics like Indian Economy, Polity, Science, Agriculture, Govt. schemes, Bills, Awards, Book & Authors etc. Provided with interesting facts these current affairs questions and answers are very useful for competitive exams like IBPS, Bank PO, SBI PO, RRB, RBI, LIC, Specialist Officer, Clerk, SSC, UPSC, Railway etc.

Current Affairs Question and Answers

Current Affairs Question and Answers

इसे भी पढ़ें…

Current Affairs Question and Answers for Competitive Exams

1. Which country to host the 23rd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT-2019)?

[A] Mexico

[B] Brazil

[C] Canada

[D] Armenia

Ans . D

2. The Chandrapur Super Thermal Power Station (CSTPS) is located in which state?

[A] Maharashtra

[B] Madhya Pradesh

[C] Tamil Nadu

[D] Odisha

Ans . A

3. India has contributed how much amount of aid for rehabilitation work in cyclone-hit Tonga?

[A] $2 million

[B] $1.5 million

[C] $1.0 million

[D] $2.5 million

Ans . C

4. Billy Graham, the renowned Christian evangelist has passed away. He was related to which country?

[A] France

[B] United States

[C] United Kingdom

[D] South Africa

Ans . B

Current Affairs Question and Answers

5. What is the theme of 7th edition of the Youth Festival 2018 in New Delhi?

[A] Let Love Live

[B] Let Unite for Nation

[C] Let Save Trees

[D] Let Help Nation

Ans . A

6. Suresh Seth, who passed away recently, was associated with which political party?

[A] Bahujan Samaj Party

[B] Bharatiya Janata Party

[C] Indian National Congress

[D] Nationalist Congress Party

Ans . C

7. India will co-host the first International Solar Alliance (ISA) summit with which country?

[A] France

[B] Germany

[C] Japan

[D] Canada

Ans . A

8. What is the theme of the 2018 International Mother Language Day (IMLD)?

[A] Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes

[B] Inclusion in and through education: Language counts

[C] Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development

[D] Towards Sustainable Futures through Multilingual Education

Ans . C

9. The Telangana government has signed a technology partnership agreement with which country at the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018?

[A] Sri Lanka

[B] Taiwan

[C] Japan

[D] Australia

Ans . B

10. The India International Textiles Expo (IIT Expo) has started in which city?

[A] New Delhi

[B] Kathmandu

[C] Kolkata

[D] Colombo

Ans . B

Current Affairs Question and Answers

11. Neelabh Mishra, who passed away recently, was associated with which field?

[A] Sports

[B] Law

[C] Journalism

[D] Film Industry

Ans . C

12. Kunwar Bai, the brand ambassador of Swachch Bharat has passed away. She was native of which state?

[A] Chhattisgarh

[B] Madhya Pradesh

[C] Bihar

[D] Rajasthan

Ans . A

13. The International Conference on Sustainable Biofuels (ICSB-2018) will be organized in which city?

[A] Patna

[B] Guwahati

[C] New Delhi

[D] Shillong

Ans . C

14. Which city hosted the 4th edition of Economic Times – Global Business Summit (ET-GBS 2018)?

[A] Pune

[B] New Delhi

[C] Mumbai

[D] Hyderabad

Ans . B

15. The Reserve Bank of India (RBI) has recently launched the Ombudsman Scheme for NBFCs. The NBFC Ombudsman will have office in which of the following cities?

[A] Kolkata

[B] Chennai

[C] New Delhi

[D] All of the above

Ans . D

Current Affairs Question and Answers

16. India and signed how much amount of loan with Asian Development Bank (ADB) for improvement and expansion of water supply in Bihar?

[A] $84 million

[B] $68 million

[C] $95 million

[D] $111 million

Ans . A

17. Who authored the book “Hari Singh Nalwa: Champion of the Khalsaji – 1791-1837”?

[A] Vanit Nalwa

[B] Aravind Adiga

[C] Chitra Banerjee Divakaruni

[D] Rohinton Mistry

Ans . A

18. Aruna Budda Reddy has created history by becoming the first Indian gymnast to win an individual medal at the 2018 Gymnastics World Cup. She hails from which city?

[A] Kochi

[B] Hyderabad

[C] Chennai

[D] Kolkata

Ans . B

19. Which Indian sportsman has clinched the men’s singles title at the Austrian Open International Challenge badminton tournament?

[A] Srikanth Kidambi

[B] H. S. Prannoy

[C] B. Sai Praneeth

[D] Parupalli Kashyap

Ans . D

20. Which country to host the 2018 SAARC Business Leaders’ Conclave?

[A] Nepal

[B] Myanmar

[C] India

[D] Sri Lanka

Ans . A

दोस्तों अगर आपको किसी भी प्रकार का सवाल है या ebook की आपको आवश्यकता है तो आप निचे comment कर सकते है. आपको किसी परीक्षा की जानकारी चाहिए या किसी भी प्रकार का हेल्प चाहिए तो आप comment कर सकते है. हमारा post अगर आपको पसंद आया हो तो अपने दोस्तों के साथ share करे और उनकी सहायता करे.

You May Also Like This

अगर आप इसको शेयर करना चाहते हैं |आप इसे Facebook, WhatsApp पर शेयर कर सकते हैं | दोस्तों आपको हम 100 % सिलेक्शन की जानकारी प्रतिदिन देते रहेंगे | और नौकरी से जुड़ी विभिन्न परीक्षाओं की नोट्स प्रोवाइड कराते रहेंगे |

Disclaimer:currentshub.com केवल शिक्षा के उद्देश्य और शिक्षा क्षेत्र के लिए बनाई गयी है ,तथा इस पर Books/Notes/PDF/and All Material का मालिक नही है, न ही बनाया न ही स्कैन किया है |हम सिर्फ Internet पर पहले से उपलब्ध Link और Material provide करते है| यदि किसी भी तरह यह कानून का उल्लंघन करता है या कोई समस्या है तो Please हमे Mail करे- currentshub@gmail.com

About the author

shubham yadav

आपकी तरह मै भी प्रतियोगी परीक्षाओं की तैयारी करता हूँ। इस वेबसाइट के माध्यम से हम एसएससी , आईएएस , रेलवे , यूपीएससी इत्यादि परीक्षाओं की तैयारी करने वाले छात्रों की मदद कर रहे हैं और उनको फ्री अध्ययन सामग्री उपलब्ध करा रहे हैं | इस वेब साईट में हम इन्टरनेट पर ही उपलब्ध शिक्षा सामग्री को रोचक रूप में प्रकट करने की कोशिश कर रहे हैं | हमारा लक्ष्य उन छात्रों को प्रतियोगी परीक्षाओं की सभी किताबें उपलब्ध कराना है जो पैसे ना होने की वजह से इन पुस्तकों को खरीद नहीं पाते हैं और इस वजह से वे परीक्षा में असफल हो जाते हैं और अपने सपनों को पूरे नही कर पाते है, हम चाहते है कि वे सभी छात्र हमारे माध्यम से अपने सपनों को पूरा कर सकें। धन्यवाद..
Credits-Pradeep Patel CEO of www.sarkaribook.com

Leave a Comment